Ban de l'alcaldessa amb les mesures establertes per a la gestió de la crisi ocasionada pel COVID- 19

Al ban es recullen les mesures adoptades pel Consistori gavanenc des de l'inici de l'emergència  sanitària

Ban 

La situació generada per la evolució del SARS-COV-2 ha suposat la necessitat d'adoptar les mesures de contenció extraordinàries per tal de protegir la salut i seguretat tant dels habitants del municipi com dels/es empleats/des de l'Ajuntament de Gavà.  En aquest sentit s'han  aprovat  les mesures de prevenció que es relacionen en el decret del 13 de març de 2020, com a conseqüència del risc biològic emergent davant el coronavirus.

Decret de 19 de març de 2020

L'1 d'abril, l'Ajuntament de Gavà ha decretat l'assignació del permí retribuït per al personal municipal segons el  Reial decret llei 10/2020 de 29 de març

Decret d'Alcaldia d'1 d'abril de 2020

 

Acords del Comitè de coordinació Covid-19

Des de l'inici de la crisi sanitària, es va constituir el Comitè d'Emergències COVID-19, presidit per l'alcaldessa Raquel Sánchez. El comitè manté reunions diàries, via telemàtica, per supervisar i establir noves intervencions segons l'estat d'emergència del Pla de Protecció Civil. L'objectiu: frenar la propagació del coronavirus i garantir la prestació dels serveis municipal, d'acord amb les incidències del Govern espanyol i de la Generalitat de Catalunya. Aquests són els acords aprovats:

Acords

 

Espai comunitari d'intercanvi i col·laboració a la Plataforma Gavà participa, Gavà Decideix

L'Ajuntament de Gavà posa en marxa a través de la Plataforma de participació digital, Gavà participa, Gavà Decideix, un espai comunitari d'intercanvi i col·laboració entre la ciutadania i entitats municipals, que estarà actiu mentre duri el període d'excepcionalitat i les mesures d'aïllament.

No substitueix les fonts oficials d'informació sobre la gestió de la COVID-19 que es podran consultar a través de les xarxes socials de l'Ajuntament i la web municipal, a més de les fonts oficials. La Plataforma tampoc és un espai d'atenció a la ciutadania donat que ja s'han creat els canals corresponents per atendre les necessitats i consultes ciutadanes.

 

Reforç de l'atenció a la gent gran

- Es posarà en marxa els propers serà un dispositiu personalitzat en què els serveis socials municipals contactaran telefònicament de manera individualitzada amb les persones grans, començant per aquelles que tenen més de 80 anys. L'objectiu és conèixer quina és la seva situació i oferir-los suport en cas que ho necessitin.  Les persones que són usuàries del dispositiu de Teleassistència, del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) i dels serveis socials municipals, ja reben  aquesta atenció personalitzada i compten amb assessorament i ajuda per part d'aquests serveis.
 
Residències gent gran
 
-L'Ajuntament està en contacte permanent amb aquests equipaments, tant públics com privats, i se'ls està oferint suport. 
 En aquest sentit, s'està subministrant material de protecció i seguretat tant per als professionals com per als usuaris. Concretament, s'hi han fet arribar mascaretes, se'ls facilitarà protectors fabricats en impressió 3D, i han rebut guants i bates. A més, l'Ajuntament també està distribuint material de protecció al personal del Servei d'Atenció Domiciliària. 
 
D'altra banda, i atenent el requeriment de les mateixes residències, l'Ajuntament fa una crida a totes aquelles persones auxiliars de geriatria o que tinguin alguna experiència en la cura de persones grans per tal que puguin reforçar el seu personal. Aquesta crida es fa extensiva per fer treballs de neteja de les instal·lacions. Les peticions es gestionaran a través del dispositiu "Gavà t'ajuda", i les persones interessades han de trucar al telèfon 93 263 91 33; els currículums que arribin seran derivats a les residències de  gent gran.   
 
En aquest context, l'Ajuntament també ha sol·licitat l'actuació de la Unitat Militar d'Emergències (UME) per dur a terme tasques de desinfecció a les residències de gent gran del municipi i reforçar el conjunt d'accions per fer front a l'emergència sanitària. 

 
Mesures econòmiques i fiscals

L'Ajuntament  impulsa un conjunt de mesures fiscals i econòmiques per reduir l'impacte de la crisi provocada per la pandèmia del Covid-19 sobre el conjunt de la població i sobre les activitats comercials i econòmiques i contribuir a la recuperació econòmica i social.

Entre d'altres, es perllonguen els terminis de pagament d'impostos i taxes i s'inclou la reducció proporcional en alguns casos. 

No es cobraran els rebuts de les taxes d'ocupació de via pública, terrasses, bars i mercat ambulant durant l´estat d´alarma.

També s'aturen les quotes dels equipaments esportius  i activitats municipals fins a la seva reobertura.

L'Ajuntament aprova, a més, noves  línies de suport al comerç, la restauració i la pagesia local.

 

Tancament fonts públiques

L'Ajuntament tanca les fonts públiques per evitar contagi. Es tracta d'instal·lacions on pot haver-hi més contacte amb les mans o la boca i cal minimitzar riscos. Abans que es tornin a obrir, es procedirà a fer la neteja i la desinfecció corresponent.

 

L'Ajuntament de Gavà intensifica els controls policials

La mesura es posa en marxa per garantir que tothom compleixi amb les restriccions de l'estat d'alarma:

- Sancions: la Policia Municipal ha imposat fins al moment una quarantena de sancions per incompliment de les indicacions de seguretat a l'esapai públic.
-  Es reforcen els requeriments presencials amb missatges per megafonia des dels vehicles policials
- S'intensifiquen els controls de vehicles en coordinació amb Mossos d'Esquadra

- Més suport als centres d'atenció primària. Aquest matí, l'Ajuntament ha proveït de tasques els CAPS de Gavà perquè puguin regular-ne l'accés d'acord am les indicaciones de seguretat establertes. En cas d'incidents, els agents de la Policia Municipal es personaran d'immediat.
 

L'Ajuntament de Gavà intensifica les tasques de neteja i desinfecció a la via pública

Es reforça la desinfecció amb la polvorització d'una solució d'aigua i lleixiu al 0,1% en els indrets on es pot produir un major trànsit de persones: entorn de centres sanitaris, residències, farmàcies, establiments d'alimentació, entitats financeres i àrees de contenidors.
També es desinfecten amb una solució d'aigua i lleixiu al 0,5% o productes específics equivalents, les superfícies de marquesines d'autobusos, bancs del mobiliari urbà, caixers automàtics, ascensor de Lamote de Grignon i les baranes i passamans de les escales.

En els indrets abans esmentats, la desinfecció es farà diàriament. Les tasques es realitzaran majoritàriament en horari de tarda-nit per minimitzar les molèsties.
• Totes les desinfeccions que es realitzen són innòcues, tant per a les persones com per als animals.
• S'habilitarà el camió cuba per reforçar les tasques de desinfecció durant la nit.

 

L'Ajuntament crea la Comissió Social de Gavà per coordinar el suport a les persones més vulnerables

L'Ajuntament ha constituït la Comissió Social de Gavà. Coordinada per l'Àmbit de Benestar i Acció Social, està formada per Creu Roja, Càritas, Fundació Pare Manel, Familiars de Malalts d'Alzheimer de Gavà (FAGA) i l'Associació de Familiars de Discapacitats Intel·lectuals de Gavà (ADISGA).

L'objectiu de la Comissió Social de Gavà és posar en comú esforços i recursos  a l'hora de prestar suport a les persones més vulnerables de la ciutat. L'actual situació evidencia la necessitat de compartir informació i oferir unificar la resposta a les demandes d'ajuda i de suport que arriben de la ciutadania.

 

L'Ajuntament habilita una Oficina de Matriculació Escolar (OME) virtual

Coincidint amb la data inicialment prevista per obrir les preinscripcions escolars, s'atendran les consultes de les famílies a través del correu electrònic xarxagavaeduca@gava.cat
L'Ajuntament de Gavà manté oberts els canals de comunicació i actius els serveis del Departament d'Educació, i està en contacte permanent amb les direccions i les AMPA dels centres docents de la ciutat.
• Es posa a disposició de les famílies una Oficina de Matriculació Escolar (OME) virtual.
• Mitjançant l'OME, el Departament d'Educació de l'Ajuntament atendrà les consultes i dubtes sobre el procés de matriculació. Cal contactar a través del correu electrònica xarxagavaeduca@gava.cat.
• Es posa a disposició dels centres educatius per informar-los dels nous recursos i eines digitals que tenen al seu abast per poder donar continuïtat al procés d'aprenentatge de l'alumnat.

 

L'Ajuntament de Gavà  lliurarà  697 targetes moneder a les famílies beneficiàries de les beques menjador.

L'objectiu és garantir la continuïtat de l'ajut durant el temps que els centres educatius estiguin tancats a conseqüència de la pandèmia del coronavirus COVID-19.

Les famílies rebran les targetes a casa. Prèviament s'està contactant amb elles per telèfon i/o correu electrònic per informar-les del procediment de lliurament a domicili i resoldre dubtes.

Les targetes estan carregades inicialment amb 40 euros. Aquest import correspon a una dotació de 4 euros per dia i infant, és a dir, per als 10 dies lectius de tancament d'escoles decretat.

No hi ha un import màxim temporal de despesa, més enllà del saldo màxim amb què estan  carregades. És a dir, no es pot gastar per sobre de l'import màxim de 40 euros.

Les targetes es carregaran automàticament en cas d'allargar-se el període de tancament de les escoles, sense que la persona usuària hagi de fer cap gestió.

La targeta es pot utilitzar en qualsevol establiment d'alimentació i és exclusivament per a compres en aquests establiments.

 

L'Ajuntament suspèn la Fira d'Espàrrecs

L'Ajuntament de Gavà ha acordat avui la suspensió de la 67ª Fira d'Espàrrecs, que havia de celebrar-se de l'1 al 3 de maig. La decisió s'ha pres en consens amb la Cooperativa Agropecuària de Gavà i obeeix a la importància  d'adoptar totes les mesures necessàries per lluitar contra la propagació del coronavirus.

A hores d'ara no es contempla la celebració del certamen en una data posterior, si bé no es descarta la reprogramació d'altres esdeveniments que s'organitzen al seu voltant un cop superada la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.

L'estalvi que generi aquesta suspensió, que es preveu sobre els 150.000 euros, es destinarà a diferents mesures per pal·liar l'impacte econòmic provocat per la pandèmia en autònoms i comerços de la ciutat.

Juntament amb la Fira d'Espàrrecs, també es cancel·la la programació de l'Abril Cultural, que s'organitza durant el mes d'abril al voltant de la Diada de Sant Jordi.

 

   Els serveis del SIAD I SAI

En situació de confinament pot incrementar-se el risc de patir violència masclista.
El Servei d'Informació i Atenció a les Dones Siad Gavà i el SAI continuen actius per correu electrònic i xarxes

Telèfon Emergècia SIAD I SAI: 112

 

               

 

 Espai Jove La Casa Gran

Durant aquests dies de confinament, els serveis d'informació i l'assessoria de l'Espai Jove La Casa Gran funcionen de manera virtual per tal de mantenir el serveis al jovent de Gavà.

El Punt d'Informació Juvenil permet informar-se sobre: estudis, treball, emancipació, habitatge, mobilitat, etc. És la finestreta d'informació pels i les joves de Gavà. Les consultes es poden realitzar a través del Whatsapp (618 76

2772) i de l'Instagram @gavajove.

Punt d'Escolta Afectiva, és un servei d'assessorament que permet als i les joves disposar d'un espai on plantejar els seus dubtes, qüestions, emocions, pors envers l'afectivitat, l'amor, la sexualitat, la parella, la diversitat sexual i de gènere i altres temes relacionats en els temes de benestar personal. Per sol·licitar el servei, caldrà enviar un correu a puntescolta@gava.cat i la psicòloga es posarà en contacte amb la persona jove.

En trànsit, és el servei que té la funció d'assessorar, orientar i acompanyar als i les joves en les diferents transicions de l'escola-treball. Per sol·licitar la informació es pot fer a través del correu entransit@gava.cat

 

Mesures preventives a Gavà per evitar la propagació del coronavirus

L'Ajuntament decreta els serveis mínims municipals davant la situació de crisis sanitària ocasionada pel COVID-19. L'objectiu és garantir la prestació dels serveis essencials a la ciutadania i a l'hora preservar la salut dels treballadors/es públics.

Els serveis mínims seràn vigents del 15 al 31 de març.

Les mesures  establertes s'adequaran  a l'evolució de la pandèmia i s'atendran, en qualsevol cas, a les instruccions i directrius del Govern de l'Estat i de la Generalitat de Catalunya, per la qual cosa, es podrà prorrogar el termini de serveis mínims en funció del que s'ha detallat.

Resolució

 

Mesures del comité de coordinació COVID-19 de l'Ajuntament:

 

. Resta tancada qualsevol atenció presencial a l'Ajuntament, inclosa l'Oficina d'Atenció Ciutadana.

 Les gestions es podran fer via telemàtica o per telèfon. Es reforçarà l'atenció als telèfons de l'Ajuntament: 93 263 91 00 i 900 66 33 88, i al correu electrònic ajuntament@gava.cat. També s'insta a fer servir la tramitació on line a través de la seu electrònica: https://eseu.gava.cat

Tampoc no es farà atenció presencial al Centre de Serveis a l'Ocupació, Rosa Luxemburg (tel. 93 263 19 20 i c/e cso@gava.cat) ni al Servei d'Informació i Atenció a la Dona (tel. 93 263 92 22 ).

El Centre de Serveis a l'Empresa reta tancat al públic i atén a emprenedors i empreses de manera telefònica i/o telemàtica.

El Centre de Medicina de l'Esport cancel·la les visites fins a nou avís

 

. Es reforça l'atenció a les persones més vulnerables: atenció a persones grans, atenció domiciliària, teleassistència i subministrament d'aliments a les persones que ho necessitin.

 

. Es posa en marxa el servei municipal "Gavà t'ajuda" amb aquests objectius:

- Oferir suport per a necessitats bàsiques a persones que no poden sortir de casa

- Canalitzar les demandes de fer voluntariat de la població.

S'ha habilitat un telèfon únic:  93 263 91 33, operatiu de 9 a 20 hores

Més informació

 

. La Policia Municipal vetlla pel compliment de les mesures  establertes en el decret de l'estat d'alarma aprovat pel Govern espanyol.

Recordem que no està permesa l'estada a l espai públic: places, parcs, platja, zones de lleure, etc.

En cas d'incompliment es podran aplicar sancions.

Qüestionari de la Generalitat de Catalunya: Què puc fer i què no

 

. Se suspenen fins a nou avís les obres públiques que s'estan fent a Gavà. Així queden paralitzades les obres dels parcs infantils del Passeig Maragall i del Parc del Mil·lenni, i de la Unió de Cooperadors.
Sí que es mantindran aquelles obres i treballs necessaris per garantir la seguretat de les persones.

 

. Serveis de recollida de residus:

S'aturen els serveis de deixalleria fixa i mòbil  fins a nou avís.

S'atura el servei de recollida de mobles a la porta dels habitatges i el Punt Verd de la plaça Catalunya.
Es prega a la ciutadania que, ara més que mai, no abandoni residus a la via pública per la complicació que suposa gestionar aquestes incidències.

 

. Es mantenen oberts els Mercats Municipal (on shan establert mesures de control de l'aforament d'acord amb les indicacions de la Generalitat).

Seguint les indicacions del Departament d'Agricultura per garantir el subministrament alimentari, es manté el Mercat de Pagès dels dimarts a la Torre Lluc.

 

. Mentre els equipaments municipals estiguin tancats, l'Ajuntament retornarà la part proporcional dels dies sense servei als abonats en instal.lacions esportives i per a cursos i tallers de gent gran i adults.

 

Crida a la calma i a la responsabilitat

L'Ajuntament recomana a la ciutadania seguir els consells de les autoritats sanitàries.

Es prega no anar als ambulatoris ni hospitals si no és del tot necessari.

L'Hospital de Viladecans ha posat en marxa un seguit de mesures per evitar el contagi. Són:

·   A l'àrea ambulatòria, només es fan de manera presencial les visites i les proves diagnòstiques que no es puguin ajornar. Ens posarem en contacte amb tots els pacients per via telefònica abans del dia en què està programada la visita o bé el mateix dia.

·  A Hospitalització es limita el nombre d'acompanyants a una sola persona i es restringeix l'entrada a infants

·   A l'àrea quirúrgica, s'aniran anul·lant progressivament les intervencions que no puguin esperar. La resta es reprogramarà per al més aviat possible.

 

Es prega a la ciutadania  que es mantingui atenta a les informacions de fonts oficials i a qualsevol nova circumstància o indicació davant d'aquesta situació canviant. I que no contribueixi a la difusió de rumors ni informacions falses o no contrastades.

També recorda que en cas de sospita de coronavirus, i si la simptomatologia no és greu, cal trucar al 061 i no anar a urgències dels hospitals ni als centres d'atenció primària.

 

Mesures de protecció

Per prevenir el virus, cal aplicar les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria:

  • . Rentar-se les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques 70%), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • . Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida (amb solucions alcohòliques 70% o amb aigua i sabó).
  • . Evitar el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no compartir les pertinences personals.
  • . Evitar compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.
  • No s'han de prendre precaucions especials amb els animals a Estat espanyol, ni amb els aliments, per evitar la infecció.

 

Més informació/Enllaçoc d'interès:

Canal Salut de la Generalitat de Catalunya: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/

Ministeri de Sanitat: https://www.mscbs.gob.es/

Test Coronavirus: http://canalsalut.gencat.cat/coronavirus-test/

Associació Catalana de Municipis en la qual inclou informació oficial sobre el Covid-19, per al vostre coneixement:
https://www.acm.cat/informacio-oficial-covid-19

 

 

 

 

 

 

 

 

L'alcaldessa
Seu electronica
webs municipals