« Ves enrere

Discurs de la presa de possessió del Ple de constitució i elecció d'alcaldessa (13 de juny de 2015)

Gràcies als regidors i regidores que m'han donat la seva confiança.

Gràcies a tots els membres del Consistori per les seves paraules, hagi estat quin hagi estat el seu posicionament.

Gràcies als milers de persones que el 24 de maig van donar el seu vot a la meva candidatura, la del Partit dels Socialistes de Catalunya: el seu suport és el que ens ha portat a guanyar clarament les eleccions i a assumir l'alcaldia de Gavà.

I gràcies a tots i cadascun dels ciutadans de Gavà que van anar a votar, i també als que no ho van fer.

Tots fem aquest Ajuntament, i tots fem la nostra ciutat.

Aquesta és la primera constatació, la primera reflexió que vull compartir avui amb tots vosaltres: la ciutadania s'ha pronunciat clarament per un govern liderat pel Partit dels Socialistes de Catalunya, i al mateix temps ha configurat un consistori plural i divers, que en alguns aspectes significatius es diferencia d'èpoques anteriors.

Per tant, des d'ara mateix, el meu grup, i jo de manera especial com alcaldessa, assumim una doble i indestriable responsabilitat:

·       Treballar per fer front als reptes i les oportunitats que tenim a Gavà, a través d'una acció de govern decidida i eficaç, concreta i tangible.

·       Amb la mateixa intensitat, fer de la mà estesa, del diàleg polític i sobretot ciutadà, una realitat igualment concreta i tangible.

Algú dirà que aquestes són frases fetes. Res més lluny de la realitat. Els qui em coneixeu sabeu que m'agraden les coses clares i sobretot les coses fetes i ben fetes, i que no m'agrada la retòrica buida.

L'inici d'un mandat suposa d'alguna manera posar «el comptador a zero», però deixeu-me recordar que des del primer dia que vaig assumir l'alcaldia (encara no fa any i mig), he impulsat l'acció de govern i m'he regit per tres principis: diàleg, proximitat i transparència.

I els darrers mesos m'haureu sentit parlar de «nous temps» i «nova política». Sí, són conceptes que apareixien en la base de les propostes que vaig plantejar a la campanya electoral... però us ben asseguro que no eren slògans buits o artificials.

El camí que ara encetem, amb la nova manera de fer i d'establir relacions que els temps demanen, no em ve pas de nou.

Estic avesada a recorre'l. Estic convençuda que és el camí correcte. I ara hi persistiré amb més intensitat.

Ha començat un temps nou, i és hora d'una nova política: honesta i valenta, dialogant i propera, sensata i sensible. I fonamentada en el compromís, la corresponsabilitat i la confiança.

I a Gavà l'hem de seguir fent possible.

*  *  *  *

 

Jo crec en la política. Hi crec perquè crec en la gent, i perquè la política, en el sentit més ampli i noble del terme, és part inherent de la societat.

Si la vinculació societat-política es trenca, hi perd la societat i hi perd la política.

I jo treballaré perquè no només no hi hagi trencament, sinó perquè el lligam societat-política / ciutat-ajuntament sigui més fort i sincer.

 

La societat ha canviat. Fa quatre anys ho vam començar a veure en aquell esclat del 15-M, i ho hem anat veient en tantes altres expressions. A tot arreu. Al carrer i a les xarxes, als mitjans de comunicació i a les institucions (tot i que a les institucions, reconeixem-ho, amb més lentitud i de vegades amb algunes reticències).

 

La gent semblava allunyar-se de la política convencional, és cert. Alguns no se sentien representats per la política. Però aquella expressió incloïa un missatge clarament positiu, proactiu: la ciutadania vol fer política, vol sentir-se part activa dels afers col·lectius, i sobretot se sent capacitada, preparada i empoderada per fer-ho.

 

Doncs bé, això només pot ser rebut d'una manera: en positiu, amb els braços oberts. I amb una actitud oberta i proactiva des de la política cap a la ciutadania.

 

I aquest és un principi que aquells que estem en el progressisme i pel progressisme, tenim molt assumit. Un principi que aquells que volem seguir transformant la societat per fer les més justa, més igualitària i més pròspera, fem nostre, i l'exercim.

 

Per això parlo amb naturalitat del que suposa estar a peu de carrer. El carrer: d'allà vinc, allà estic i allà m'hi seguiran trobant tots els veïns i veïnes de Gavà.

 

I al carrer, i a les entitats, i a les xarxes, i als espais permanents de debat, i als mecanismes de codecisió...

… en tots aquests indrets, en totes aquestes eines, hi insistirem, hi serem expressament oberts.

 

*  *  *  *

 

Tot això, també hem de saber-ho reflectir en aquest ajuntament.

En allò que fem. En tot el que proposem. En tot el que acordem des d'aquest consistori.

I si no ho sabem fer, se'ns demanaran responsabilitats.

 

Per això, reitero: la meva actitud serà en tot moment de mà estesa tant al conjunt de la ciutadania com al conjunt de les forces polítiques.

 

Perquè estic segura que quan posem Gavà i la seva gent per davant de tot, són més i més fortes les coses que ens uneixen que no pas les que ens separen.

 

I estic convençuda que podem aspirar, hem d'aspirar, a articular les majories més sòlides i àmplies possibles per als temes importants.

 

En aquest sentit, i un cop he estat ja escollida alcaldessa, els propers dies:

·        Perfilaré la configuració del govern municipal, potenciant les àrees prioritàries (després m'hi referiré).

·        I espero concretar acords amb altres forces polítiques per tal d'engegar el nou mandat en les condicions d'estabilitat i diàleg que el moment requereix.

 

 

Tot plegat, amb una clara voluntat de sumar esforços i amb una sola condició: el servei als interessos i al futur de Gavà i la seva gent.

 

*  *  *  *

 

¿Què vol dir estar al servei de la gent i del futur de Gavà? Tres conceptes irrenunciables:

 

 

1ª condició.- Honestedat:

 

Aquest és el «punt zero», el del compromís ètic que cal tenir en qualsevol decisió, en el nostre comportament.

 

I voldria posar-lo "negre sobre blanc" en un Codi de Bon Govern per a tots els càrrecs electes i directius de l'Ajuntament.

 

Un Codi que proposaré que sigui aprovat i assumit per aquest Ple, i que s'inspirarà en els valors de honestedat i transparència, objectivitat i imparcialitat, eficàcia i eficiència, participació i proximitat.

 

 

 

2ª condició.- Gavà primer:

 

No hem de supeditar Gavà a ningú més que no siguin els ciutadans de Gavà.

 

I en un context polític com l'actual, on els propers mesos viurem nous episodis del cicle electoral, cal tenir clar que la prioritat de tots els que seiem en aquest Saló de Plens és la ciutadania de Gavà i el que el seu Ajuntament pot fer per ells i amb ells.

 

No sóc ingènua, i és evident que les properes eleccions seran importantíssimes, però no deixem que condicionin les accions i les decisions que aquí hem de prendre.

 

Voldria refermar aquí una reflexió que m'heu sentit, i que davant del moment que viu Catalunya crec que avui he de reiterar:

 

·       Gavà és una ciutat plural, i totes les sensibilitats hi tenen cabuda perquè la ciutat esdevé l'espai per expressar-se, sentir-se protegit i acompanyat, poder fer realitat les aspiracions individuals i col·lectives.

 

·       Una ciutat inequívocament vinculada al país, orgullosa i defensora de la seva catalanitat d'origen o d'adopció, de sentiment i de convicció. Una ciutat tant orgullosa de la seva relació amb els pobles que configuren l'Estat espanyol com gelosa del dret a decidir el futur polític del país.

 

·       Perquè estigui on estigui Catalunya, decideixi el que decideixi el poble català quan democràticament i lliurement ho decideixi, sempre caldrà que Gavà sigui més justa i més forta.

 

 

3ª condició.- Acció de govern útil i eficaç

 

És important que sapiguem fer les coses millor, però tant o més important és que fem coses per millorar Gavà i la vida de totes les persones que hi viuen.

 

I per això cal un govern útil, eficaç, que doni respostes i obtingui resultats concrets.

 

El meu govern i jo ens esforçarem perquè tot allò que fem tingui el màxim debat i el màxim suport, però atenció, no caiguem en la perversió que l'excés de debats estèrils, o la recerca d'unanimitats impossibles, o determinats tacticismes, acabin impedint tirar endavant iniciatives i projectes.

 

En aquest sentit, avui no faré un discurs programàtic. I de fet, ja us avanço que en breu posarem en marxa el procés participatiu per elaborar el Programa d'Actuació Municipal 2015-2019.

 

Però no perdem de vista quines són les prioritats que Gavà requereix. Prioritats sobre les quals crec que podem construir tantes aliances i acords com calgui:

 

 

Prioritat 1.- ECONOMIA i TREBALL

 

Pablo Picasso va dir: "Quan arribi la inspiració, que em trobi treballant". Doncs a Gavà, quan arribi de debò la recuperació, ens trobarà treballant.

Si, perquè fa temps que estem treballant per reactivar l'economia i que la recuperació sigui real, tangible. Perquè generi llocs de treball, més sòlids i menys precaris, més qualificats i per a tothom. I ara insistirem amb més força.

 

Aquest és l'objectiu més important: generar ocupació; crear condicions, recursos i oportunitats per a l'ocupació.

 

En promoció econòmica: Posarem en marxa (ja l'hem iniciat) "Made-in-Gavà / Junts-Pro-Gavà", un procés impulsat per l'Ajuntament i que en col·laboració directa amb les empreses permetrà crear, promocionar i nodrir la marca Gavà i posicionar-nos aprofitant les grans potencialitats que tenim.

 

Vull traçar una aliança, un compromís, que vagi més enllà de pactes escrits que aguanten sobre el paper però que de vegades no confronten del tot bé amb la realitat. Vull parlar de coses concretes, vull acordar coses concretes i vull que portem a terme accions concretes.

 

Convido tots els partits polítics a sumar-s'hi. Aquest repte l'hem de guanyar junts. I la millor prova és la complicitat i implicació que estem trobant. I atenció, són moltes i fermes les expectatives d'empreses/activitats que s'estan interessant per invertir  i instal·lar-se a Gavà.

 

Sentireu parlar de Gavà, us ho asseguro, quan es parli d'economia al nostre país. I quan es parli de comerç i de turisme, i de noves activitats... Gavà farà un salt endavant i serà ciutat de referència a l'àrea metropolitana i al conjunt de Catalunya.

 

 

Prioritat 2.- PERSONES i FAMÍLIES

 

La cohesió i la igualtat seguiran sent trets definitoris de Gavà.

 

Gavà seguirà prioritzant les polítiques socials, i seguirà fent front a les necessitats de la seva gent. I amb un accent clar i contundent en EDUCACIÓ.

 

Gavà serà sempre un veritable espai de protecció i solidaritat, amb serveis i equipaments sense retallades i que garanteixen l'atenció social i la salut, l'esport i la cultura, l'educació de qualitat.

 

 

Prioritat 3.- TRANSFORMACIÓ BARRI A BARRI

 

Gavà, una ciutat que funciona i que no s'atura.

 

Treballarem amb eficàcia per una ciutat cada dia més neta, cívica i segura. Coneixem quines són les preocupacions i necessitats, i incrementarem l'eficàcia.

Perquè preservar la convivència i cuidar l'espai públic ens implica a tots, i no baixarem la guàrdia per aconseguir-ho.

 

Començarem pels barris. Amb accions decidides i amb noves inversions.

I dels barris als espais de la ciutat que sabem que poden millorar.

 

Mantindrem ben viu el pols de la transformació que la ciutadania requereix i decideix.

 

 

Final

 

Mà estesa i suma d'esforços.

Una nova política per un temps nou.

Honestedat i transparència, diàleg i proximitat.

I tres àmbits prioritaris: economia i ocupació, persones i famílies, barris i transformació.

 

Aquests són els reptes.

 

Són reptes que demanen el lideratge de l'Ajuntament.

Perquè jo també crec en la capacitat i sobretot la voluntat del món local. I si ha estat el món local el que més capacitat de resistència i de resposta està tenint davant de la crisi, també ha de ser el món local qui encapçali una recuperació econòmica que arribi a tothom, qui defensi en primera línia els drets socials i la lluita contra les desigualtats, i qui impulsi un regeneració democràtica real.

 

Són reptes que demanen actitud i intenció, compromís i capacitat. I com alcaldessa i ciutadana de Gavà, teniu la meva paraula que treballaré amb aquests valors.

 

Convido tothom a incorporar-se al futur, a construir junts quatre anys apassionants. Complicats, sí, no ens enganyem; però des de quan ens fan por les dificultats? Des de quan Gavà ha caigut en el conformisme o la resignació?

 

No renunciem a seguir avançant. Mirem-nos cara a cara, preguntem-mos de què som capaços i donem-nos una resposta franca i compartida: volem, podem i sabem com fer-ho. I ara, junts, ho farem encara millor.

 

Moltes gràcies.

 

S'AIXECA LA SESSIÓ.

 

Tornar